انواع هموژنایزر

هموژنایزر و میکسر صنعتی، برای تولید مخلوط یکنواخت(همگن) استفاده می شود. اهمیت انواع هموژنایزر زمانی مشخص می شود که بدانید هر چقدر محصول تولیدی شما همگن تر باشد، با قیمت بالاتر و شرایط بهتری می توانید آن را بفروشید.

آشنایی با انواع هموژنایزر و مدل های آن

همانطور که میدانید میکسرهای صنعتی مواد مختلف را با فرم سوسپانسیون(مخلوط جامد در مایع) یا امولسیون(مایع در مایع) ترکیب می کنند. در بعضی از محصولات مانند رنگ، مرکب، فرآورده های لبنی، کرم آرایشی بهداشتی، سم و کود شیمیایی، نیاز است تا اندازه ذرات بسیار کوچک باشد. برای نمونه اگر شما داخل رنگ، پیگمنت ها را با چشم ببینید، از خریدن آن مدل رنگ پشیمان می شوید. اینجاست که فرآیند هموژن کردن محصول اهمیت پیدا می کند.
در تمام محصولات امولسیون و سوسپانسون، تولید یک مخلوط با اندازه دانه های بسیار کوچک و همگن شده، باعث اعتبار آن محصول و افزایش فروش خواهد شد. به همین دلیل انتخاب نوع هموژنایزر در صنعت اهمیت ویژه ای پیدا کرده است.
​​​​در این مقاله می خواهیم در مورد انواع دستگاه هموژنایزر، توضیحاتی را به شما بدهیم.

انواع هموژنایزر و طبقه بندی آن

دسته بندی و معرفی انواع هموژنایزر

میکسر هموژن با توجه به مکانیزم عملکرد، به مدلهای زیر تقسیم می شود. عموما هر کدام از این مدلها در صنعت خاصی کاربرد دارد.

- هموژنایزر روتور استاتور
- میکسر تیغه ای
- دستگاه هموژنایزر اولتراسونیک
- میکسر هموژن فشار بالا
- آسیاب ساچمه ای(بید میل یا پرل میل)

هموژنایزر روتور استاتور

در انواع میکسر روتور استاتور، اصلی ترین و مهمترین بخش ها، روتور و استاتور هستند. پره های روتور، بین پره های ثابت استاتور، با سرعت بسیار زیاد(3000 دور در دقیقه) به حرکت در می آیند. فرآیند شکستن و ریز کردن ذرات، بخاطر سرعت بالای برخورد مواد با پره های ثابت و همچنین حرکت بسیار سریع مخلوط در بین لایه ثابت و متحرک استاتور و روتور، اتفاق می افتد. این سرعت چرخش بسیار زیاد و فاصله کم(گپ) استاتور و روتور، باعث می شود تنش برشی شدیدی(Shear stress) بوجود آید. از آنجایی که سیال تنش برشی تحمل نمی کند، سرعت حرکت مایع یا مخلوط و خمیر، افزایش خواهد یافت. نهایتا بالا رفتن سرعت سیال باعث میکرونیزه شدن(ریز شدن) و همسان شدن کاملا یکنواخت ذره ها درون محلول و مخلوط خواهد شد. در تصویر زیر نمای برش خورده یک نوع از هموژنایزر روتور استاتور آراکو را مشاهده می کنید.

 

هموژنایزر

میکسر Ultrasonic

از بین انواع همگن کننده، هموژنایزر التراسونیک با ایجاد امواج شدید فرا صوتی در یک محیط مایع کار می کند. امواج فشاری مکانیکی باعث ایجاد جریان در مایع شده و تحت شرایط مناسب موجب تشکیل سریع میکرو حباب می گردد. رشد و یکی شدن این حباب ها تا رسیدن به اندازه بیشینه و در نهایت ترکیدن آنها حرارت شدیدی ایجاد می نماید. به این پدیده(ایجاد حباب در مایع) کاویتاسیون گفته می شود. انفجار حباب تولید موج ضربه ای با انرژی کافی برای شکستن پیوند کووالانسی می کند. از نیروی برشی حاصل از انفجار حباب و همچنین جریانهای اغتشاشی ناشی از ارتعاش فرا صوتی، برای همگن سازی و تخریب سلول استفاده می شود. این فرآیند می‌تواند به منجر به حرکت مایع با سرعتی در حدود 420 کیلومتر در ساعت، ایجاد فشاری معادل 200 بار و یا افزایش دمای نقطه ای به حدود 4500 درجه سانتیگراد، در ابعاد میکروسکوپی شود. طرز کار انواع هموژنایزر اولتراسونیک، در شکل زیر توضیح داده شده است.

میکسر و هموژنایزر اولتراسونیک

بید-میل، یا آسیاب ساچمه ای

آسیاب ساچمه شیشه ای که به آن پر میل(Pearl-Mill) هم می گویند، در واقع یک دستگاه صنعتی برای خرد کردن کامل اجزای یک مخلوط مانند رنگدانه است. آسیاب و میکسر پرل-میل که در صنعت رنگ استفاده می شود، جزو انواع همژنایزر بید-میل قرار می گیرد. در این نوع همگن ساز، ذرات ریز طی غلتش مکانیکی و حرکت گوی، بر اثر فشار و اصطکاک، به اندازه های بسیار کوچک تبدیل می شوند. تقریبا تمام مدلهای Bead-mill homogenizer، بر اساس سایش، فشار و اصطکاک بین گوی ها کار می کند. معمولا آسیاب بید-میل یا پر-میل، قیمت بسیار بالایی دارد و البته به خاطر اصطکاک زیاد، گرمای زیادی هم تولید می کند. مزیت استفاده از هموژنایزر صنعتی پر میل یا بید میل، ریز شدن کامل ذرات در یک مرحله و امکان آسیاب کردن پودرهای خشک است. البته بید-میل و پرمیل، نسبت به هموژنایزر روتور استاتور، خروجی و دبی بسیار کمتری بوجود می آوردند.

میکسر و آسیاب بید-میل و پرل-میل


به همین خاطر در صنعت رنگ سازی، تعداد زیادی از تولید کننده ها به سمت استفاده از انواع هموژنایزر اینلاین و سیرکوله کردن مواد، حرکت کرده اند. در تصویر فوق روش کار یک مدل از هموژنایزرهای بید-میل نشان داده شده است. در مورد آسیاب پرمیل لازم است که بگوییم معمولا قیمت بسیار بالایی دارد و مقدار ماده خروجی آن خیلی کمتر از هموژنایزر روتور استاتور است.

با توجه به ابن موارد، برای هر نوع کاربری باید پمپ هموژن مناسبی تهیه کرد. از بین انواع مختلف میکسر هموژن، هر مدل مزایا و محدودیت هایی دارد. برای انتخاب هموژنایزر و خرید میکسر روتور استاتور، با ما تماس بگیرید.
09122786723
09124780268
02166561974
02166129745

مقاله های مرتبط

میکسر هموژنایزر روتور استاتور
روش تولید مرکب، جوهر و رنگ با هموژنایزر
کرم دست و صورت، لوسیون و محصولات بهداشتی
معنی استیج در هموژنایزر روتور استاتور
لینک فیلم آشنایی با هموژنایزر و کاربردهای آن
میکسر هموزنایزر در نانو مواد و صنعت داروهای گیاهی و شیمیایی
قیمت دستگاه هموژنایزر
هموژنایزر رب گوجه و تولید سس کچاپ

سینا گفت:
سلام
یه سوال دارم
برای تولید کود مایعی که در کشاورزی استفاده میشه، شما چه نوع هموژنایزر رو پیشنهاد می کنی؟ مکانیکی یا اولترا سنیک
    مدیریت گفت:
    سلام دوست عزیز
    برای تولید کود و فرتیلایز مایع و شیمیایی، باید از میکسر هموژنایزر مکانیکی روتور استاتور استفاده کنید. برای توضیحات بیشتر می توانید مقاله ما درباره هموژنایزر تولید کود را مطالعه کنید.
    https://homogenize.ir/agriculture-chemicals-and-fertilizer-mixer-homogenizer
فربد گفت:
برای تولید لبنیات، کدوم یک از انواع هموژنایزر رو پیشنهاد می کنید؟
    مدیریت گفت:
    سلام دوست عزیز. معمولا در صنعت لبنیات و شیر، از هموژن های فشار بالا نوع
    پیستونی استفاده می شود. البته از هموژنایزر روتور استاتور(تنش برشی بالا) هم برای بعضی از محصولات لبنی می توانید استفاده کنید.